Zeer bijzondere waarneming van iepenpage

Op zondag 7 juli 2013 trof onze collega Jan Stronks in het buurtschap Ratum bij Winterswijk een populatie van een zeldzame dagvlinder aan; de iepenpage. Deze soort komt daarnaast in Nederland alleen voor in het zuiden van Limburg, bij Heerlen. Jan, zelf woonachtig in Winterswijk, had al het vermoeden dat hij voor zou kunnen komen in de oude iepen langs een beek in Ratum. Iepenpage, Rode Lijst, dagvlindersIepenpages zijn lastig waar te nemen omdat ze klein zijn en vrijwel altijd hoog in oude iepen zitten. Je hebt ook echt een goede camera of verrekijker nodig. Er zijn wel foto’s gemaakt maar deze zijn niet scherp. Het is echter wel zeker dat het een iepenpage betreft. Ze zijn erg honkvast; als er eenmaal een geschikte iep is gevonden, dan blijven ze er ook meerdere jaren zitten. Vanuit daaruit kunnen ook gemakkelijk weer nieuwe plekken bereikt worden, maar alleen als er grote iepen staan.

De vliegtijd is van half juni tot half augustus. De vlinder vertoeft voornamelijk boven in de boom en leeft daar van honingdauw. De eitjes die in de zomer worden gelegd, komen in het volgende voorjaar uit, wanneer de boom begint te bloeien.

De populatie in Ratum is de tweede in Nederland. Vroeger kwam de iepenpage op meerdere locaties voor, maar is inmiddels bijna uit Nederland verdwenen doordat een groot aantal iepen (preventief) gekapt is vanwege de iepenziekte. Eigenlijk zou er meer onderzoek moeten worden gedaan in deze omgeving naar het voorkomen van de iepenpage.

Informatie

Voor meer informatie over de iepenpage en onderzoek naar de iepenpage of overige dagvlindersoorten kunt u contact opnemen met:

Scroll naar boven