groep 7-8

vlieg er eens uit

Buiten in het bos actief aan de slag met de vogeltrek! U wordt in het vroege voorjaar uitgenodigd in een natuurgebied. De natuur in de lente wordt ervaren aan de hand van de vogeltrek. Met hulp van verschillende materialen zal de vogeltrek onder de aandacht worden gebracht. De kinderen leren omgaan met het kompas en spelen het spel van de vogeltrek. Dit spel neemt de kinderen mee op avontuur langs de verschillende trekplaatsen van de rosse grutto.

energiek wenterswiek

We gaan op bezoek bij het Energiepark in Ratum waar kinderen kunnen zien hoe duurzame energie wordt opgewekt en bespaard. U wordt uitgenodigd bij het Energiepark in de buurtschap Ratum. De kinderen gaan na een presentatie in de ‘hooimijt’ aan de slag met verschillende activiteiten in het park. Er is aandacht voor verschillende vormen van opwekking van (duurzame) energie, waarbij er wordt ingespeeld op bewustwording en is er aandacht voor de bomen en het groen als CO-2 ‘afvang’ gericht op het klimaat. Uiteraard wordt er ook een rit gemaakt in de elektrische buggy.

ACTIEF VOOR HET LANDSCHAP

Zelf iets doen voor de natuur door mee te helpen aan onderhoudsactiviteiten! Dit kan door mee te doen aan de activiteit ‘ Actief VOOR het landschap. Kinderen steken de handen uit de mouwen in een Aaltens natuurgebied. Wij werken hierbij samen met de gemeente Aalten. De kinderen leren werken met gereedschappen en er is aandacht voor het belang van onderhoud. Tot slot is er aandacht voor kennis van bomen en inrichting van het landschap en de natuur.

BUITEN IS NOOIT VER WEG

Wij komen met materialen op school en gaan de directe schoolomgeving onderzoeken. De les start in de klas. Vervolgens gaat de groep buiten uiteen om aan het werk te gaan met thema’s zoals vogels, kleine beestjes, bomen en struiken. Ook kijken we naar de plekken waar kinderen graag buiten zijn en is er aandacht voor het weer, de verhouding tegels en natuur en welke planten er tussen de tegels groeien. Als er nog voldoende tijd over is gaan we in gesprek over wat er anders zou kunnen voor de natuur, maar ook voor de mens.

Met de klas naar buiten (Gemeente Oude IJsselstreek)

Dit schooljaar staat onze veldwerkwagen klaar in een natuurgebied van de gemeente Oude IJsselstreek. Rondom de veldwerkwagen vinden onderzoeken plaats in de natuur. Hoe ziet de natuur eruit? Welke vogels leven er en welke planten herken je. Er wordt eveneens gekeken naar de bomen en insecten en de kinderen maken een bodemprofiel met hulp van een grondboor. In de veldwerkwagen zijn verschillende onderzoeksmaterialen te vinden: zoekkaarten, binoculair, loeppotjes en verrekijkers. Alle natuurwaarnemingen worden genoteerd op een blad en ter afsluiting met de kinderen besproken.

Boerderij expeditie (gemeente Oude IJsselstreek)

Op de boerderij van de familie Steverink en van de familie Keuper staan de deuren weer open voor uw school. De kinderen nemen een kijkje op de boerderij en krijgen een rondleiding van de boer of boerin. Ook is er een pauze waarbij producten van de boerderij mogen worden geproefd. Er kan boter worden gemaakt, maar er bestaat ook de mogelijkheid op zoek te gaan naar andere dieren dan koeien of kippen, waarbij we kunnen denken aan verschillende vogelsoorten, maar ook bodemdiertjes horen hier bij. Allemaal dieren die we op het erf van de boerderij kunnen tegenkomen.

Duurzaamheids les ‘naadje van de kous weten’ (gemeente Berkelland)

Wij komen voor deze les met materialen langs op uw school. De klas gaat in kleine groepjes verschillende experimenten rondom duurzame energie uitvoeren. Kinderen krijgen antwoord op vragen zoals; Waarom stijgt warme lucht naar boven? Welke krachten bezit de zon? Zit er brandstof in zaden? Hoe werkt isolatie? Aan het eind van de les bespreken we de bevindingen van de kinderen en fietsen de kinderen hun eigen drankje bij elkaar, zonder hierbij elektriciteit te gebruiken: alleen eigen ENERGIE!

zelf papier maken

Met oud papier weer nieuw papier maken in de klas. U kunt met de kinderen het oude papier uit de papierbak in de klas gebruiken om er weer ‘nieuw’ papier van te maken. Met behulp van de materialen en de beschrijving uit de leskist ‘ Zelf papier maken’ gaat dit lukken in de klas.

uilenballen pluizen

Uilenballen heten ook wel braakballen en zijn erg interessant, want als je ze uitpluist kom je te weten wat er op het menu van de uil heeft gestaan! Er komen materialen om te pluizen en een zoekkaart ‘ botjes’ op school, maar ook een fotoboekje van uilen die gefotografeerd zijn door fotografen uit de buurt. Waarbij bij elke foto informatie en een beschrijving over de soort te lezen is. Ook leuk voor een spreekbeurt.

beestenboel in de klas

Wandelende takken

Wandelende takken beschikken over een schutkleur en ze zijn er in verschillende soorten en maten. De soort die op school komt is de Indische wandelende tak. U kunt zich inschrijven voor wandelende takken in de klas. Het zijn interessante beestjes die zich op een bijzondere wijze schuilhouden en bewegen. Leuk om ze keertje in de klas te hebben. Aan de hand van de tips en weetjes die bij deze materialen aanwezig zijn, inclusief een leuk boekje, kan er een leerzame activiteit aan worden verbonden.

Regenwormen

Regenwormen zijn leuke beestjes, maar je moet wel goed speuren, want ze houden van hele donkere en koele plekken onder de grond. U kunt zich inschrijven voor regenwormen in de klas. U ontvangt dan gedurende een bepaalde periode regenwormen in de klas inclusief behuizing, verzorgingstips, tips voor de regenwormenproef, weetjes en een interessant boekje over het leven van de regenworm.

Bollen en knollen

Bollen en knollen zijn ontzettend waardevol, want in de tijd dat de natuur nog moet ontwaken, maar de eerste insecten al wel rondvliegen zijn ze een bron van nectar en stuifmeel! Er is aandacht voor de functie van bollen en knollen, maar ook voor de ontwikkeling en de verzorging ervan in de klas. In de lesbrief worden verzorgingstips gegeven, maar er is eveneens aandacht voor de kleur, vorm en soort bol of knol en bloem en het verschil tussen een bol en een knol komt aan de orde. De materialen worden op school gebracht en zijn om te behouden.

wintersoep

Voeding is een thema van alle tijden, maar bij de materiaalzending ‘wintersoep’ is de aandacht voor voedselverspilling en groenten van het seizoen extra uitgelicht. Wat we eten is afhankelijk van wat we lekker vinden en wat gezond voor ons is, maar ook waar we in de wereld opgroeien. In een bijgeleverde lesbrief is er aandacht voor deze onderwerpen. U ontvangt een pakketje (winter) groenten voor een heerlijke soep, waarvan het recept ook in de lesbrief beschreven is. De groenten zijn biologisch geteeld en komen uit de buurt.

Scroll naar boven