op watersafari
De natuur ervaren langs de waterkant in een gebied waar we welkom zijn bij poelen van verschillende natuurorganisaties. U wordt uitgenodigd in een natuurgebied om met de klas bij een poel of langs een beek onderzoek te doen naar waterdiertjes. De kinderen ontdekken welk leven er zich in het water bevindt en gaan proberen de naam van het beestje te ontdekken. Er wordt eveneens gekeken naar de verschillende soorten waterdiertjes. Welke zien ze minder en van welke soort zijn er meer. Wat kan dit betekenen?
steengoed
Zo’n 15 miljoen jaar geleden was Winterswijk gewoon zee. Hier vinden we nog voorbeelden van op verschillende plekken in de buurt! Achter de wereld van fossielen en stenen gaat een boeiende geschiedenis schuil. Interessant om dit te ontdekken, want het zegt veel over hoe ons Winterswijkse landschap is ontstaan. Voor de les Steengoed wordt u uitgenodigd op landgoed Kotmans in Miste. Hier duiken we wat dieper in de wereld van de zwerfkeien en fossielen en gaan de kinderen werken aan een zwerfstenenonderzoekje en mogen ze een eigen bakje fossielen sorteren uit de tijd dat er in Winterswijk nog zee was.
zelf papier maken
Met oud papier weer nieuw papier maken in de klas. U kunt met de kinderen het oude papier uit de papierbak in de klas gebruiken om er weer ‘nieuw’ papier van te maken. Met hulp van de materialen en de beschrijving uit de leskist ‘ Zelf papier maken’ gaat dit lukken in de klas.
uilenballen pluizen
Uilenballen heten ook wel braakballen en zijn interessant, want als je ze uitpluist kom je te weten wat er op het menu van de uil heeft gestaan. Er komen materialen om te pluizen en een zoekkaart ‘ botjes’ op school, maar ook een fotoboekje van uilen die gefotografeerd zijn door fotografen uit de buurt. Waarbij bij elke foto informatie en een beschrijving over de soort te lezen is. Leuk voor een spreekbeurt.
beestenboel in de klas
Wandelende takken
Wandelende takken beschikken over een schutkleur en ze zijn er in verschillende soorten en maten. De soort die op school komt is de Indische wandelende tak. U kunt zich inschrijven voor wandelende takken in de klas. Het zijn interessante beestjes die zich op een bijzondere wijze schuilhouden en bewegen. Leuk om ze keertje in de klas te hebben en met de hulp van de tips en weetjes die bij deze materialen aanwezig zijn inclusief een leuk boekje kan er een leerzame activiteit aan worden verbonden.
Regenwormen
Regenwormen zijn leuke beestjes, maar je moet wel goed speuren, want ze houden van hele donkere en koele plekken onder de grond. U kunt zich inschrijven voor regenwormen in de klas. En ontvangt dan gedurende een bepaalde periode regenwormen in de klas inclusief behuizing, verzorgingstips, tips voor de regenwormenproef, weetjes en een interessant boekje over het leven van de regenworm.
Bollen en knollen
Bollen en knollen zijn ontzettend waardevol, want in de tijd dat de natuur nog moet ontwaken, maar de eerste insecten al wel rondvliegen zijn ze een bron van nectar en stuifmeel! Er is aandacht voor de functie van bollen en knollen, maar ook voor de ontwikkeling en de verzorging ervan in de klas. In de lesbrief worden verzorgingstips gegeven, maar er is eveneens aandacht voor de kleur, vorm en soort bol of knol en bloem en het verschil tussen een bol en een knol komt aan de orde. De materialen worden op school gebracht en zijn om te behouden.
wintersoep
Voeding is een thema van alle tijden, maar bij de materiaalzending ‘wintersoep’ is de aandacht voor voedselverspilling en groenten van het seizoen extra uitgelicht. Wat we eten is afhankelijk van wat we lekker vinden en wat gezond voor ons is, maar ook waar we in de wereld opgroeien. In een bijgeleverde lesbrief is er aandacht voor deze onderwerpen. U ontvangt een pakketje (winter) groenten voor een heerlijke soep, waarvan het recept ook in de lesbrief beschreven is. De groenten zijn biologisch geteeld en komen uit de buurt.