groep 1-2

eco de eekhoorn in de herfst

De herfst beleven in het bos, hoe leuk is dat! Er is een route uitgezet in het bos waarbij de eekhoorn in de herfst de hoofdrol speelt. Zijn naam is ‘Eco de Eekhoorn’ en hij kent het bos op z’n duimpje en wil de kinderen graag leren over de herfst. Ook dit schooljaar heeft Eco de Eekhoorn er weer zin in om de kleuters te ontvangen in het mooie herfstbos. De kinderen gaan op onderzoek uit en beleven en ervaren de herfst in de natuur. Er is aandacht voor de seizoenen, winterslaap, voedselvoorraad en dieren, bomen, planten en paddenstoelen in de herfst. De route is te herkennen aan grote houten eekhoorns en er zijn materialen klaargelegd die de opdrachten ondersteunen.

superkids met afval!

Wij komen voor deze activiteit op school. Er wordt aandacht besteed aan onze natuurlijke omgeving en wat er gebeurt als wij daar niet goed mee omgaan, door er ons afval bijvoorbeeld in achter te laten. De les ‘Superkids met afval’ wordt vormgegeven door een zwerfafval-spel dat zich in een nagebootst bos met dieren (in het klaslokaal) afspeelt. Ook leren de kleuters spelenderwijs waar afval vandaan komt, hoe je zwerfafval kunt voorkomen en waar afval naar toe gaat. En waarom het opgeruimd moet worden. Op die manier ervaren ze al op jonge leeftijd enige verantwoordelijkheid te nemen. Tot slot kunnen we de kinderen al iets leren over hoe afval gescheiden kan worden en waarom dit beter is voor de natuur en het milieu.

Dikkie donderkopje

Het kikkervisje Dikkie heeft een fijn leven in de vijver, tot hij opeens poten krijgt en zijn staart verliest. Dat betekent dat hij groot wordt, maar dat wil hij helemaal niet! De leskist ‘ Dikkie Donderkopje’ komt bij u op school. En met hulp van een verteltheater komt het prentenboek ‘Dikkie Donderkopje wordt groot’ aan de orde. Het leven van de kikker staat centraal en met hulp van de materialen kan het onderwerp verder uitgediept worden en onder de aandacht worden gebracht.

sorteren kun je leren

Er komen materialen bij u op school waarbij er aandacht is voor de wereld van afval en het scheiden en sorteren van afval in de vorm van een spel en een stripverhaal. Het verhaal is met hulp van grote platen die eveneens bij deze materialen horen goed aan de klas te vertellen. In de bijgeleverde lesbrief worden tips gegeven voor in de klas.

onderzoek in de klas

Beestjes beter bekijken is een projectje waarvoor een rugtas met onderzoeksmaterialen op school wordt gebracht: tips, loeppotjes, zoekkaart en boekjes over bodemdiertjes en insecten. De natuur is heel dichtbij. U kunt aan de slag met een groepje kinderen om op speurtocht te gaan naar kleine beestjes in de schoolomgeving. Er worden tips in een beschrijving meegegeven voor de leerkracht.

beestenboel in de klas

Voor Beestenboel in de klas wordt er een slakkenbak naar school gebracht met hierbij verzorgingstips en tips voor in de klas. De kinderen gaan aan de slag met onderstaande vragen: Hoe voelt de slak als hij over je hand loopt? Hebben alle slakken huisjes? Waar eet de slak graag. Hoe eet de slak? Wat kun je vertellen over de voelsprieten. Hoe verzorg je de slak. Wat is een prettige omgeving voor de slak?

even er uit

Met dit leuke houten kistje met ‘buitenles- kaarten’ kunnen de kinderen individueel of gezamenlijk korte opdrachten doen op het gebied van (voorbereidend) taal, rekenen, kunst, techniek en filosofie . Hierbij wordt op het schoolplein aandacht gegeven aan het ontdekkend leren. Voor de jonge kinderen is het handig dat er een stagiair of andere begeleider mee kan helpen.

Bollen en knollen

Bollen en knollen zijn ontzettend waardevol, want in de tijd dat de natuur nog moet ontwaken, maar de eerste insecten al wel rondvliegen zijn ze een bron van nectar en stuifmeel. Er is aandacht voor de functie van bollen en knollen, maar ook voor de ontwikkeling en de verzorging ervan in de klas. In de lesbrief worden verzorgingstips gegeven, maar er is eveneens aandacht voor de kleur, vorm en soort bol of knol en bloem en het verschil tussen een bol en een knol komt aan de orde. De materialen worden op school gebracht en zijn om te behouden.

wintersoep

Voeding is een thema van alle tijden, maar bij de materiaalzending ‘wintersoep’ is de aandacht voor voedselverspilling en groenten van het seizoen extra uitgelicht. Wat we eten is afhankelijk van wat we lekker vinden en wat gezond voor ons is, maar ook waar we in de wereld opgroeien. In een bijgeleverde lesbrief is er aandacht voor deze onderwerpen. U ontvangt een pakketje (winter) groenten voor een heerlijke soep, waarvan het recept ook in de lesbrief beschreven is. De groenten zijn biologisch geteeld en komen uit de buurt.

Scroll naar boven