klimaatlessen
Klimaat: een boeiend en actueel thema! Wij komen voor deze les met materialen bij u op school. Rond de maquette van de klimaattafel is er aandacht voor de groene omgeving. Verder ontdekken de kinderen hoe je water kunt zuiveren en boetseren ze van klei en bloemzaad hun eigen bloembommetjes. Deze kunnen ze in de schoolomgeving of thuis poten. In de gemeente Winterswijk vindt deze les plaats in het Centrum Duurzaam Winterswijk. Hier kunnen de kinderen dit eveneens veel materialen bekijken die met dit thema te maken hebben.
onderwaterwereld
Op onderzoek uit langs de waterkant op een mooie plek in de natuur van de Achterhoek! U wordt uitgenodigd in een natuurgebied om met de klas bij een poel of langs een beek onderzoek te doen naar waterdiertjes. De kinderen ontdekken met een schepnet en emmer welk leven er zich in het water bevindt en gaan met behulp van zoekkaarten en loeppotjes proberen de naam van het beestje te ontdekken.
koolwitjes in de klas
Er komt een vlinderkast op school met hierin de (levende) stadia van de ontwikkeling van een vlinder te zien. Gedurende de periode dat u de materialen op school ontvangt kunt u met hulp van tips uit de lesbrief aandacht besteden aan de ‘ metamorfose’, de inrichting van een insectenrijke omgeving, de verzorging en het belang van insecten voor de mensen. Interessant om de ontwikkeling van een vlindereitje, rups, cocon en vlinder te volgen!
sorteren kun je leren
Er komen materialen bij u op school waarbij er aandacht is voor de wereld van afval en het scheiden en sorteren van afval in de vorm van een spel en een stripverhaal. Het verhaal is met hulp van grote platen die eveneens bij deze materialen horen goed aan de klas te vertellen. In de bijgeleverde lesbrief worden tips gegeven voor in de klas.
onderzoek in de klas
Beestjes beter bekijken is een projectje waarvoor een rugtas met onderzoeksmaterialen op school wordt gebracht: tips, loeppotjes, zoekkaart en boekjes over bodemdiertjes en insecten. De natuur is heel dichtbij. U kunt aan de slag met een groepje kinderen om op speurtocht te gaan naar kleine beestjes in de schoolomgeving. Er worden tips in een beschrijving meegegeven voor de leerkracht.
beestenboel in de klas
Voor Beestenboel in de klas wordt er een slakkenbak naar school gebracht met hierbij verzorgingstips en tips voor in de klas. De kinderen gaan aan de slag met onderstaande vragen: Hoe voelt de slak als hij over je hand loopt? Hebben alle slakken huisjes? Waar eet de slak graag. Hoe eet de slak? Wat kun je vertellen over de voelsprieten. Hoe verzorg je de slak. Wat is een prettige omgeving voor de slak?
even er uit
Met dit leuke houten kistje met ‘buitenles- kaarten’ kunnen de kinderen individueel of gezamenlijk korte opdrachten doen op het gebied van (voorbereidend) taal, rekenen, kunst, techniek en filosofie . Hierbij wordt op het schoolplein aandacht gegeven aan het ontdekkend leren. Voor de jonge kinderen is het handig dat er een stagiair of andere begeleider mee kan helpen.
Bollen en knollen
Bollen en knollen zijn ontzettend waardevol, want in de tijd dat de natuur nog moet ontwaken, maar de eerste insecten al wel rondvliegen zijn ze een bron van nectar en stuifmeel! Er is aandacht voor de functie van bollen en knollen, maar ook voor de ontwikkeling en de verzorging ervan in de klas. In de lesbrief worden verzorgingstips gegeven, maar er is eveneens aandacht voor de kleur, vorm en soort bol of knol en bloem en het verschil tussen een bol en een knol komt aan de orde. De materialen worden op school gebracht en zijn om te behouden.
wintersoep
Voeding is een thema van alle tijden, maar bij de materiaalzending ‘wintersoep’ is de aandacht voor voedselverspilling en groenten van het seizoen extra uitgelicht. Wat we eten is afhankelijk van wat we lekker vinden en wat gezond voor ons is, maar ook waar we in de wereld opgroeien. In een bijgeleverde lesbrief is er aandacht voor deze onderwerpen. U ontvangt een pakketje (winter) groenten voor een heerlijke soep, waarvan het recept ook in de lesbrief beschreven is. De groenten zijn biologisch geteeld en komen uit de buurt.